Wanneer de tijd stil staat....

Begraafplaats en Uitvaartcentrum Wolfswinkel”

In 1971 nam Gemeente Son en Breugel de algemene begraafplaats in gebruik. Deze rustige, fraai in de Dommelvallei gelegen begraafplaats doet in principe dienst voor alle overledenen uit Son en Breugel. Tot 1994 mochten alleen gedenktekens op graven worden geplaatst volgens vastgestelde afmetingen en specificaties. Dat was in overeenstemming met de heersende opvattingen uit die tijd en met het oog op het stijlvolle karakter van de begraafplaats. Daarbij was er slechts de keuze uit een staand type en een liggend type gedenkteken. Maar mensen en tijden veranderen. Ook de opvattingen over de begraafplaats veranderen. In het algemeen ontwikkelt de begraafplaats zich steeds meer tot een plaats waar de nabestaanden op individuele persoonlijke wijze de overledenen willen gedenken. Een toenemend aantal mensen wil de emotionele verbondenheid met de overledene kunnen uitdrukken in de gedenksteen. Zij willen een uniek monument voor wie hen lief is. 1 januari 2000 komt de begraafplaats en het uitvaartcentrum in handen van een stichting bestaande uit Gemeente Son en Breugel, Crematorium vastgoed uit Best en uitvaartverzorging A. Kuis uit Sint-Oedenrode.

Uitvaartcentrum

In het uitvaartcentrum kunnen nabestaanden in privé-sfeer afscheid nemen van de overledene. Daarom zijn er twee opbaarkamers met aansluitend twee familiekamers. De twee familiekamers kunnen ook dienen als grote aula waar afscheidsdiensten gehouden kunnen worden. Dat is vooral voor de groep niet gelovigen, die geen gebruik willen maken van een kerk. Zij hebben voortaan een aula waarin zij voor rituelen rond een uitvaart terecht kunnen. Na afloop van een begrafenis kunnen de nabestaanden terecht in de aula van het uitvaartcentrum voor een kopje koffie en een broodje (ongeacht door wie de uitvaart verzorgd wordt).

Begraafplaats

Op de begraafplaats zijn verschillende mogelijkheden voor de nabestaanden in het kiezen van het graf. Er is een keuze in het vak van alleen een staand gedenkteken naar persoonlijk ontwerp, het andere voor graven met een liggend gedenkteken naar persoonlijk ontwerp, of een graf voor meerdere personen. In deze vakken hebben nabestaanden de vrijheid en de ruimte om binnen de bepaalde afmetingen, die gedenksteen te ontwerpen en te plaatsen die hun gevoelens het best weerspiegelt. Er is ook nog een keuze uit een uniform liggende steen (het model staat vast), voorwaarde is wel dat alle onderdelen vast aan het gedenkteken zijn verbonden. Vanzelfsprekend kan ook op een kindergraf een staande gedenksteen naar eigen ontwerp worden geplaatst. Voor de gedenktekens zijn uitsluitend duurzame materiaalsoorten toegestaan. U kunt daarbij denken aan natuursteen, metaal, keramiek, duurzame kunstoffen of een verduurzaamde houtsoort. De steenhouwerijen in de omgeving zijn van deze bepalingen op de hoogte. Om een grafsteen te mogen plaatsen is een vergunning van de beheerder van de begraafplaats nodig, omdat gedenkstenen aan enkele voorschriften moeten voldoen. Dat geldt ook voor de beplanting van het graf. Het eigen karakter van begraafplaats Wolfswinkel is sterk bepaald door de groene omgeving. Dat karakter kan nog meer kleur krijgen door bloemen en planten aan te brengen op de graven. De regel is, dat blijvende beplanting de voor het graf beschikbare oppervlakte niet mag overschrijden of dat ze door snoeien binnen de perken wordt gehouden.

Meer informatie :

De verantwoordelijkheid voor het beheer van de hele begraafplaats en het uitvaartcentrum is in handen van uitvaartverzorging A. Kuis. Mocht U vragen hebben over het bovenstaande, of wilt U meer informatie over de mogelijkheden in het uitvaartcentrum, condoléances, diverse consumpties, gedenktekens en beplanting op algemene begraafplaats Wolfswinkel, neemt U dan contact op met

Uitvaartverzorging A. Kuis,
Planetenlaan 1b 5694 TM Son en Breugel, tel. 0499-464249
Sluisplein 58-60 5492 AM Sint-Oedenrode, tel. 0413-472544